Meriroskahaaste käynnistyi

Uutinen 15.1.2018 klo 12.35

Tänään käynnistyvässä Meriroskahaaste-kilpailussa haetaan ratkaisuja, jotka vähentävät Itämereen päätyvän roskan määrää. Roskaantuminen on Itämeren suurimpia ongelmia rehevöitymisen, öljykuljetusten ja vieraslajien ohella. Kilpailun voittaja tai voittajat saavat yhteensä 32 000 euroa ideansa toteuttamiseen.

Kilpailijoiden ehdottamat ratkaisut voivat olla mitä tahansa erilaisista teknologioista ja yhteistyömuodoista kaupallisiin tuotteisiin tai palveluihin. Ne voivat liittyä esimerkiksi kiertotalouteen, ihmisten käyttäytymisen muutokseen, tuote- ja pakkaustekniikkaan tai muuhun merten roskaantumisen kannalta merkittävään asiaan.

“Meriroskahaasteen tavoitteena on, ettei Suomesta päädy vuonna 2050 enää roskaa Itämereen. Yhdessä voimme ratkaista yhden aikamme kiperimmistä ympäristöongelmista tätä nopeamminkin. Kiitos haasteen keksijöille ja kaikille, jotka osallistuvat kilpailuun”, sanoo kampanjan suojelija, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Palkintosumman, yhteensä 32 000 euroa, lahjoittavat Maj ja Tor Nesslingin Säätiö ja S-ryhmä.

”Maj ja Tor Nesslingin Säätiö tukee ympäristönsuojelua edistävää tutkimusta sekä ympäristötiedon siirtymistä yhteiskuntaan ratkaisuiksi. Meriroskahaaste yhdistää hienosti säätiön tavoitteita, joista vesien, erityisesti Itämeren suojelu on ollut keskeinen tuen kohde koko säätiön 45-vuotisen olemassaolon ajan. Säätiön perustajapariskunta, innokkaat Itämeren purjehtijat, tukisi tätä haastekilpailua varmasti täydestä sydämestään”, sanoo Maj ja Tor Nesslingin Säätiön tutkimusjohtaja Minttu Jaakkola.

”On äärimmäisen tärkeää, että roskat ja erityisesti muovi eivät päädy mereen vaan ne kierrätetään. Jokainen meistä voi huolehtia tästä omalta osaltaan, ja lisäksi haluamme tukea uusien roskaantumista ehkäisevien ratkaisujen kehittämistä”, S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen sanoo.

Meriroskahaaste on kaikille avoin ideakilpailu, johon voi osallistua yksin tai ryhmässä, organisaationa tai yksityishenkilönä. Kilpailun hakuaika käynnistyy tänään 15. tammikuuta ja päättyy 15. huhtikuuta. Kymmenen kehityskelpoisimman ratkaisun esittäneet osallistujat pääsevät finaalivaiheeseen, jossa he kehittävät ideaansa eteenpäin. Meriroskahaaste huipentuu 25.8.2018 Suomen luonnon päivänä, jolloin tuomaristo valitsee kilpailun voittajan tai voittajat.

Kilpailun järjestää Suomen ympäristökeskus. Kilpailun toteuttajakumppaneita ovat ajatushautomo Demos Helsinki ja viestintätoimisto Kaskas Media.