Maailmanlaajuisesti meriin ja rannoille joutuu vuosittain valtavat määrät erilaista jätettä. Huomattava osa jätteestä on muoviroskaa. Tiesitkö, että tavallinen tupakantumppi sisältää haitallista muovia, joten uimarannoilla, kuten muuallakin ne kuuluvat ehdottomasti roska-astioihin. Tupakantumpit kuuluvat aina sekajätteiden astiaan. Sateiden mukana jätteet saattavat päätyä mereen erilaisten kalojen ja muiden merieläinten ravinnoksi ja kalastuksen kautta ihmisten ruoaksi. Suomalaisilla uimarannoillakin roskia riittää, sillä merivirrat voivat kuljettaa jätettä mereen todella kaukaa.
Yksittäiset teot ovat tärkeitä
Otetaan esimerkiksi jälleen tuo uimarannoilla todella usein nähty roska, eli tupakantumppi. Maailman yleisin roska esiintyy Suomen uimarannoilla vuosittain noin neljä miljardia kertaa, eli tumppien määrä ympäristössä on todella valtava. Yleisillä uimarannoilla tupakantumppeja voi lojua pienellä matkalla jopa 200-300 kappaletta. Ihmisten ympäristötietoisuus on viime aikoina kuitenkin koko ajan lisääntynyt, joka näkyy nykyään siistimpinä uimarantoina. Monet luonnon- ja ympäristönsuojelujärjestöt ovat myös järjestäneet erilaisia teemapäiviä- tai viikkoja puhtaan luonnon ja merten puolesta.
Tiesitkö, että meren rannalle viskattu tupakantumppi ei maadu, vaikka aikoinaan monet ihmiset niin luulivat. Tupakansavukkeiden filtteri tehdään huokoisesta, muovia sisältävästä selluloosa-asetaatista. Filtteriin voi lisäksi jäädä huolestuttava määrä myrkyllisiä kemikaaliyhdisteitä, kuten arsenikkia, lyijyä ja kadmiumia. Päivittäin tuulet kuljettavat monia tumppeja mereen ja rannoilla lentelevät linnut voivat poimia niitä suuhunsa. Tupakantumppi ei ole edes hajotessaan harmiton, sillä hajonnut tumppi muuttuu mikromuoviksi, johon keräytyy haitallisia ympäristömyrkkyjä.
Mereen päätyy ajoittain myös runsaasti useita haitallisia aineita, kuten bisfenolia. Merenrannalle uimaan ja retkelle lähdettäessä kannattaa pakata mukaan tiskattavat astiat ja jättää kertakäyttöastiat ja aterimet hankkimatta.
Opeta lapsia arvostamaan luontoa
Lapset huomaavat välittömästi vanhempien antaman hyvän tai huonon esimerkin ympäristöä kohtaan. Ympäristötietoiset, fiksut vanhemmat ja muut aikuiset voivat opettaa lapsille oikean toimintatavan omaa elinympäristöä ja esimerkiksi sekä uimarantojen että merten puhtautta kohtaan. Uimarannalle lähtiessä kannattaa ottaa roskapussi mukaan ja sujauttaa kätevästi sekä omat roskat että rannoilla lojuvat tupakantumpit ja mahdolliset, ikävät lasinpalat sinne. Vapaa-aikana perheen ja ystävien kera voi järjestää myös mukavat luonnonpuhdistustalkoot, joiden jälkeen voi vaikkapa grillata tai pelata yhdessä. Pidetään meret puhtaina nykyisen ja tulevien sukupolvien hyväksi!